Voor goede gesprekken, en dus ook voor vergaderingen is het belangrijk dat alle deelnemers hun luistervaardigheden gebruiken. Niet alleen de facilitator of voorzitter, Γ‘lle deelnemers zouden zo openhartig mogelijk naar elkaar (en zichzelf) moeten luisteren.
Onder luistervaardigheden versta ik oprecht, met volle aandacht en zonder te oordelen luisteren. Alleen als iedereen zijn luistervaardigheden inzet, ontstaat een dialoog met verdiepende vragen en kunnen perspectieven waardevrij naast elkaar gelegd worden. Alleen dan kunnen de beste besluiten genomen worden met het grootste draagvlak.
Hoe weet je nou of er een beetje goed geluisterd wordt tijdens jouw vergadering? Zet iedereen zijn luistervaardigheden in?
Dat is vrij eenvoudig te achterhalen met deze gratis Luistervaardigheden Checklist voor goede gesprekken. Ga de punten maar eens na:
π Deelnemers zijn eigenlijk niet aanwezig (zitten bijvoorbeeld op hun telefoon te kijken)
π Regelmatig worden mensen die aan het woord zijn onderbroken door andere deelnemers
π Er wordt niet Γ©cht gereageerd, er worden vooral meningen gezonden
π Je hoort veelvuldig indirect taalgebruik door de deelnemers (βJe wiltβ¦β in plaats van βIk wilβ¦β)
π De vragen die gesteld worden zijn eigenlijk vooral statements
Herken je 1 of meerdere van bovenstaande punten? Dan zet waarschijnlijk niet iedereen zijn luistervaardigheden in. Er is werk aan de winkel!
Wat kun je doen?
Ik ontleende de luistervaardigheden checklist aan het prachtige boek vanΒ Myrna Lewis: βDeep Democracy, een levenswerkβ. Je kunt haar (zeer toegankelijke) boek lezen om hele praktische tools te krijgen die je verder kunnen helpen. Sowieso doen!
En je kunt ook gewoon contact met mij opnemen. Ik luister graag naar jouw verhaal en help je het tij te keren!
Fijne dag!
Groeten,
Martien