Wat is Deep Democracy? En twee tips die je zelf direct kunt toepassen!
Deep Democracy is een besluitvormingsmethode, oorspronkelijk ontwikkeld door Myrna en Greg Lewis in Zuid-Afrika, die inmiddels wereldwijd wordt toegepast. Ook ik als Gespreksdienaar gebruik veel elementen uit de methode in de gesprekken die ik begeleid. De methode is ontworpen om inclusieve besluiten te nemen en conflicten op een constructieve manier aan te pakken. Centraal staat het betrekken van alle stemmen en perspectieven binnen een groep, waardoor de besluiten breed gedragen worden. Daarbij erkent Deep Democracy dat niet alleen de stem van de meerderheid belangrijk is, maar dat juist de minderheidsstandpunten waardevolle inzichten kunnen bieden.
Wat Deep Democracy uniek maakt, is de nadruk op dialoog en het actief aangaan van verschillen en conflicten, in plaats van deze te vermijden. Door aandacht te geven aan alle standpunten, helpt de methode om diepere lagen van een vraagstuk bloot te leggen en meer duurzame oplossingen te vinden.
De kracht van Deep Democracy ligt in het creëren van inclusieve en daarmee robuustere besluitvorming. Bovendien is de methode uitstekend geschikt om latente spanningen of conflicten bespreekbaar te maken. In groepen die nauw samenwerken of samenleven, draagt Deep Democracy bij aan een cultuur van inclusie, waar elk perspectief ertoe doet en mensen zich gehoord voelen.
Allemaal leuk en aardig en mooi geschreven, maar wat kun je er nou zelf mee? Wel, alleen al het bewustzijn dat er altijd meer perspectieven zijn gaat je helpen in jouw gesprekken met mensen. Toch geef ik je graag twee praktische tips, kun je direct en overal toepassen:
- Actief de minderheidsstem uitnodigen: Wanneer een beslissing dreigt te worden genomen op basis van de meerderheid, vraag expliciet aan degenen die het niet eens zijn met de groep om hun standpunten te delen. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen: “Wie heeft er een andere mening?” of “Wat zien we over het hoofd?”. Dit voorkomt dat waardevolle inzichten verloren gaan en kan leiden tot betere besluiten door verschillende perspectieven mee te nemen.
- Gebruik van de ‘check-in’ bij vergaderingen: Begin vergaderingen met een korte ‘check-in’, waarin ieder teamlid de ruimte krijgt om te delen hoe ze zich voelen of wat er op dat moment speelt. Dit helpt om verborgen emoties of zorgen naar boven te brengen en maakt de communicatie opener en eerlijker. Het bevordert ook een gevoel van veiligheid en betrokkenheid, wat leidt tot betere samenwerking en besluitvorming.
Ik durf te wedden dat je hiermee een inclusievere werkomgeving gaat creëren en dat je binnen jouw team effectiever omgaat met verschillen tussen mensen.
Veel wijsheid! En kom je er niet uit? Trek dan aan de bel, ik help je graag!
Martien