Deep Democracy is een gespreksmethode waar steeds meer gespreksleiders mee werken. Op verschillende plekken kun je een training Deep Democracy volgen, maar je kunt ook zelf alvast beginnen door steeds de drie onderstaande sleutelvragen te stellen.
Deep Democracy is bedacht door Myrna Lewis in Zuid-Afrika in de tijd na de afschaffing van de Apartheid. Op basis van een (best ingewikkelde) theorie van Arnold Mindell ontwikkelde zij een methode die door heel veel mensen laagdrempelig kan worden toegepast. Geniaal!
Toch is het ook weer niet zo heel makkelijk om met de methode te werken. Je moet echt eerst wel de training Deep Democracy level 2 of 3 volgen.
Ik heb de training Deep Democracy tot op level 3 gevolgd en merk dat ik er steeds bekwamer in ben geworden. Daardoor kan ik lastige gesprekken nu beter begeleiden.
Maar als je nou al die trainingen nog niet gevolgd hebt, en toch iets wilt doen met Deep Democracy, gebruik dan de volgende drie sleutelvragen:
- Als iemand een perspectief of een standpunt inbrengt in een gesprek, vraag dan: ‘Wie herkent dit?’
- Je wilt zoveel mogelijk verschillende perspectieven verzamelen. Vraag dus vervolgens: ‘Wie heeft er een ander geluid / idee / mening?’ En vraag ook daar weer: ‘Wie herkent dit (een beetje)?’
- Als je zover komt, dat je een besluit gaat nemen, inventariseer wie er vóór het besluit stemt, en wie niet. Vraag aan de mensen die niet instemmen: ‘Wat heb jij nodig om mee te gaan in dit besluit?’ Herhaal vervolgens je besluit terwijl je dat aanvult met wat de tegenstemmers zeiden.
Klinkt eenvoudig toch? Ik wens je veel succes en voor hulp kun je me altijd bellen!
Groeten,
Martien